Dagens låt:

fredag 21 januari 2011

Är det inte det ena så är det något annat :(

Sorry för klen uppdatering, men det har verkligen varit fullt upp!!!

Med Kloker så blev diagnosen ”att man inte vet vad det beror på” men man har uteslutit alla farliga saker och det känns skönt! Nu är det bara att vänta och se när och om det går över…

Vår gammelkatt fick ett konstigt anfall häromdagen där han liksom gick runt och vaggade med huvudet och satt och slog tassarna i luften, samt lade sig ner med huvudet åt sidan hela tiden. Jag var övertygad om att han skulle dö där och då så jag kastade in honom i bilen och for till veterinären. Väl där så bara låg katten på undersökningsbordet och gjorde inte minsta försök till att ta sig därifrån. Veterinären konstaterade att det var någon skada på centrala nervsystemet helt klart och det tydde på en stroke eller en hjärntumör. Dessutom var han blind på vänster öga. Men eftersom katten inte hade ont eller var stressad så tyckte han att vi inte skulle ge upp på honom än, utan försöka med att behandla med Cortison. Det kan ibland verka avsvällande och katten återhämtar sig så gott som helt. Så vår älskade misse fick en spruta med det samt några sprutor med vätska under huden + att han tog några blodprov och sen fick vi åka hem. Kissen sov mycket och länge, men så plötsligt kom han gåendes som om ingenting hänt och tiggde mat som vanligt :))) Synen på vänster öga var tillbaks och allt var som vanligt igen.

Igår var vi ner till veterinären och fick provsvar. Blodsockerhalten var normal så det är inte diabetes, njurvärdena var också normala, men levervärdena var 14 ggr för höga!

Detta har skett de senaste månaderna för i höstas var vi ner och gjorde den sedvanliga hälsokollen på kissen som vi gör en ggn/ år och då var värdena normala. Vad det beror på är svårt att säga, men veterinären berättade att vissa katter mår jättedåligt bara av ett lätt förhöjt levervärde och andra mår hur bra som helst fast levervärdet är skyhögt. Katten får nu äta ett lågproteinfoder för att skona levern. Vad det gällde anfallet så tyder det fortfarande på en stroke eller en hjärntumör – TYVÄRR!!! Det hade ingenting med levervärdet att göra. Men OM det var en stroke så behöver det inte betyda att han får tillbaks det eller att det ger bestående men. OM det däremot är en hjärntumör så kommer den ju att fortsätta växa och ställa till besvär och med tanke på att kissen är 15 år så är inte operation eller annat något att tänka på. Jag lärde mig tidigt av min kloka far att det är vi som djurägare som har ansvar för att våra djur får leva ett värdigt liv och att de ska slippa lida. Man ska aldrig dra ut på ett djurs lidande av egoistiska skäl för att man vill ha djuret kvar. Nej, vår misse har levt världens bästa liv och OM det är en hjärntumör som fortsätter att ge besvär så ska han få somna in, hur jobbigt det än må bli för oss som blir kvar.

Men, än har vi inte gett upp hoppet. Nu äter han Cortison i 5 dagar till och sedan ska vi avvakta och se vad som händer. OM det kommer tillbaka så kan han få gå på Cortison under en längre tid, för det klarar katter väldigt bra och så länge Cortisonet verkar och katten mår bra, så kan vi ha honom kvar. Men nu håller vi alla tummar och tår för att det ”bara” var en lindrigare Stroke och inget annat!

Kissen är precis som vanligt idag också och springer runt och tigger mat hela tiden. Han får numer bli en innekatt så att vi kan ha full koll på om något skulle hända och det verkar inte bekomma honom heller. Han har ju ändå inte varit ute många gånger denna kalla vinter. Ska ta och införskaffa en sån där riktigt härlig kattmöbel så att han får känna sig lite vild, levande och galen ändå ;) Livskvalité är A och O in i det sista!

Dagens låt: Patty Smyth; Sometimes love just ain´t enough http://www.youtube.com/watch?v=qdzbjUWu2VU

2 kommentarer:

Pappa KJ sa...

Pappa KJ sa
Visst är det riktigt att man ska ta sitt ansvar o inte låta djur lida, men bedömningen kan vara svår ofta, och att det bara är "ett djur" är ju hos sanna djurvänner som ni är bara dumt prat. Men ni tänker nog på Dickens bästa o tar ett riktigt
beslut när den dagen kommer.
Kramar till Er alla

Cilla sa...

Ja, visst är det så, men för stunden mår han som vanligt och vi håller tummarna för att det fortsätter så ett bra tag till :)