Dagens låt:

onsdag 23 mars 2011

Blodbad

Morgonen fick en oväntad vändning idag. Hade precis tagit fram barnens ytterkläder för att klä på det sista och bege mig till dagis och skola när sessan helt plötsligt började blöda näsblod. Först var det bara lite rinn sådär, men så plötsligt började det tokpulsera blod ur en vettskrämd liten sessa. Storebror Butter har haft näsblod till och från under uppväxten och bränt i näsan flera gånger och vid ett tillfälle "sprängde" han ett blodkärl i näsan och då kom det blod kan jag säga!

Det var nu precis samma upplevelse igen, det bara pulserade ut blod och efter bara någon minut var hela sessan och halva soffan full med blod. Jag tryckte över näsroten och lutade hennes huvud framåt, men det bara fortsatte. Till slut fick en av tonåringarna ringa 112 och där svarade man iskallt att vi skulle fortsätta trycka i 20 minuter till och höra av oss igen om det inte gav sig. Efter 15 minuter och ingen hejd ringde vi upp igen. Då såg det ut som rena rama blodbadet här hemma. Då skickade de lite motvilligt en ambulans som tog 40 minuter på sig att komma. Ca. 5 minuter innan de kom började blodet levra sig lite, men det "störtblödde" alltså i över 50 minuter och då menar jag verkligen att det pulserade och rann blod oavbrutet ur näsan.
Bilden ovan är lite fel, för man ska absolut INTE luta huvudet bakåt vid näsblod, för då rinner blodet bakåt ner i magen istället, vilket leder till illamående och kräkningar, men "näsgreppet" är rätt!.

Visst känslan blir alltid att det är mer blod än man tror, men på 50 minuter hinner det bli en del och framförallt en väldigt skärrad liten sessa, som var övertygad om att hon skulle dö...

Gullig ambulanspersonal var det hur som helst och hon fick en nalle att krama på. Väl framme på akuten så lös läkaren lite i näsan, men vågade inte peta något eftersom han var övertygad om att det skulle sätta igång blödningen igen. Vi fick vara kvar i 1 timme för säkerhets skull och fick sedan åka hem igen. Bränna i näsan kunde man inte göra där, så det var bara att se till att sessan tog det lugnt ett par dagar framöver och inte kliade i näsan, för annars var risken STOR att det satte fart igen...

Tydligen bränner man bara på vissa vårdcentraler och på Öron, näsa, hals mottagningen, inte på Akuten *knepigt*. Så nu håller vi tummar och tår för att det inte börjar igen. På Butter var det ständigt återkommande tills han fick bränna i näsan på flera ställen, då blev det bättre.

Ja, så någon skola och dagis blev det inte för någon av oss idag. Vi hoppas på en bättre morgon imorgon :)

Dagens låt: Bangles; Manic monday (wednesday) http://www.youtube.com/watch?v=lAZgLcK5LzI

Inga kommentarer: