Dagens låt:

fredag 27 augusti 2010

Livet efter detta

Har ni någonsin funderat på vad ni vill bli i nästa liv? Jag skulle kunna tänka mig att bli en katt, ja, en katt i mitt hushåll. En katt som har det så där ultimat bra som bara en katt kan ha det i rätt familj. Härliga sängar och soffor att sova i, god näringsrik mat finns serverad dygnet runt, pälsarna får all den vård de behöver, eventuella fästingar hinner knappt landa innan de är borttagna. Ett hem som är beläget i en by på landet, längst ner på en gata som tar slut vid huset. Ingen genomfartstrafik, bara matte och husses bil och eventuellt bekanta, som vet att vi katter finns här. Sjön framför huset och skogen bredvid, en hel värld att ha som lekstuga. Alltid någon hemma att öppna dörren om man vill gå ut och alltid någon hemma att öppna den om man vill in igen. Alltid intagen när mörkret börjar falla. En stor mjuk pall framför en varm härlig brasa. Alltid en ledig famn att kela i… ALDRIG någon som är elak, bara 100 % respekt för det unika, underbara djur man är.
Det finns väl inget mysigare än att ha en sovande katt bredvid sig?! Inget djur ser ut att sova så skönt som just en katt, oavsett hur konstig ställning den har :)

Vår äldsta katt blir 15 år i februari. Tänk att han varit med oss i 15 år! Jag skulle inte ens ha en katt, utan det var en kompis som skulle åka till Stockholm för att hämta en liten kattfröken. Jag skulle bara med som bilsällskap och hjälp med katten på vägen hem. Väl där fanns det 5 kattungar och min kompis höll på att välja mellan de 2 honorna. Då kommer en liten kille och sätter sig på mina fötter. En liten svart sak med vita teckningar. Jag står upp och han sitter där nere och tittar upp på mig, ja, fullkomligen nitar min blick med sina underbara små kattunge ögon.

Ägarinnan går förbi och skrattar till och säger; ”jaha, här är det tydligen någon som blivit utvald, du ska också ha en katt ser jag.” Nej, svara jag, jag är bara med som sällskap, jag ska INTE ha en katt. Men den lilla missen sitter envist kvar och bara tittar på mig. Ägarinnan kommer förbi igen och kliar sig lite förbryllat i huvudet och ler stort ”detta ser man inte ofta, men du ÄR utvald vare sig du vill det eller inte, men han kommer få ett bra hem han med även om det inte blir hos dig”. Min kompis tog tiiiid på sig att välja men när hon väl var klar och vi skulle åka så var det inte enkelt att lyfta bort den lilla kissen. När han dessutom skuttade efter mig ut i hallen och satt bredvid mig när jag tog på skorna, jag då var det kört! Det blev 2 katter som åkte med och tänk, snart 15 år senare är jag fortfarande ”utvald” av samma katt  Fast nu har han utökat det med fler ”utvalda” där mannen är en klar favorit och hushållet har utökats med fler katter också :)
Det är så tråkigt att läsa om alla katter som far illa så här i slutet på sommaren, eller folk som skaffar katt och bara släpper ut dem vind för våg trots stora vägar och annat farligt i närheten. Katter är individer, de är underbara och har en enormt värde. Tråkigt bara att man inte förstår det även om man bara betalar en ”guldpeng per tass”. Det är ett STORT ansvar att skaffa djur och det ansvaret minskar inte med kostnaden för djuret. Katt, hund och hästkörkort kanske inte är en så dum idé ändå ?! Jag har ju 2 hundar också och jag är faktiskt FÖR hundskatt. Det är en STOR majoritet (åtminstone där jag bor) som inte har en aning om vad en hundbajspåse är för något. Hur vidrigt som helst och jag har full förståelse för alla icke hundägare som blir förbannade över allt bajs som ligger i vägkanterna. Droppen var när farmor var i skogen härom veckan och hittade mängder av slängda fulla hundbajspåsar i naturen. QUE???!!! Hur dum får man bli?!
Dagens låt: Cat *tihi* Stevens; Morning has broken http://www.youtube.com/watch?v=7ESHjYat9rk

Inga kommentarer: