Dagens låt:

måndag 8 februari 2010

Rymd matematik, häxor och hopp

Jaha, så var vi då där! Ja, där som matematiken plötsligt går från totalt förståelig till total rymdteori. *suck* Jobbar just nu med ”andra baser” dvs. ett talsystem annat än vårt som bygger på bas tio. Det betyder att vi har siffrorna 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 i vårt talsystem och av det skapar vi alla andra tal. Nu ska vi jobba med tillexempel basen fem, vilket då innebär ett talsystem med siffrorna 0, 1, 2, 3, 4. Resten finns inte, de är zip, zap, borta! Att räkna med basen fem innebär alltså detta: 0, 1, 2, 3, 4, 10, 11, 12, 13, 14, 20, 21, 22 osv. Siffran 10 i basen fem är alltså värd 5 i basen tio. Krångligt eller hur. Men så här långt är jag med. Det krångliga kommer till när man ska göra algoritmer (uträkningar) i andra baser, för då måste man hela tiden ”tänka om” och det är så himla lätt att slappna av för en sekund och hamna i tio bas tänket igen.
Exempel 3+4 i tio bas är ju 7 men i fem bas blir 3+4= 12 (kolla räknelinjen ovan…) Så här långt är det också klart. Men tänk dig då att göra en uträkning i basen fem på 234 x 67… just DET håller vi på med! Om du gör tillexempel en vanlig subtraktions uträkning i bas fem och ställer upp det och ska ”låna”, då lånar du ju inte 10 utan 5. Ja, det är precis lika krångligt som det låter och då är bas fem ändå relativt enkel, vi ska kunna räkna med vilken bas som helst! Och… det kommer att vara med på tentan och vi måste kunna omvandla det både framlänges och baklänges. I NEED PRACTICE!!!

Det som är positivt är att min fd studiekamrat mailade igår och berättade att hon äntligen klarat matte tentan, så skam den som ger sig!

Såg Coco before Chanel igår. Den var “okej”. Men det var en man i filmen som sa åt henne när hon klippt av sitt långa hår att: "En kvinna som klipper av sig håret står inför en stor förändring i sitt liv". Efter det blev hon ju världsberömd för sina kläder. Börjar fnula över vad som ska inträffa i mitt liv. Denna klippning kanske inte är så tokig trots allt :)
Rätt okej väder idag också och förkylningen känns som att den börjar dala lite, så hoppet finns kvar! Ser dock ut som värsta häxan med såren efter blåsorna på näsan. Inte speciellt kul, men de är borta om en vecka. Det är bara att hämta på dagis och se glad ut även om man skrämmer livet ur en och annan stackare.
Vet precis hur mina dagar kommer att se ut denna vecka när buset är på dagis: först och främst ”andra baser”, sen ”andra baser” och slutligen ”andra baser”. Vi får väl se om jag nått fram till sista basen innan veckan är slut :)

Dagens låt: The Meadows; This is a call http://www.youtube.com/watch?v=3SnwgwJUh7Y

Inga kommentarer: