Dagens låt:

söndag 19 juli 2009

Flunsa fnul

Ja, nu kör de tydligen hela racet på en gång. Man undrar ju om de VILL starta en masshysteri…

Men om man läser på lite SANN fakta och inte går efter vad media blåser upp, så behöver man ju inte vara speciellt orolig. Det de är mest oroliga över är ju att många människor blir sjuka samtidigt, vilket hotar samhällsstrukturen. De räknar med att mellan 20 och 40 % av Sveriges befolkning kommer att insjukna i viruset. Viruset i sig kommer hos de flesta te sig som en vanlig influensa, kanske lite kraftigare och möjligtvis med lite magsjuke symptom inblandat. Visserligen vet de ju inte om viruset ändrar sig under resans gång och får en annan värre karaktär.

Men med tanke på att nästan 300 fall redan konstaterats i Sverige och att den tydligen smittar och sprids mycket fortare än den vanliga influensan, så kan man ju fnula lite på om inte en vaccinet som förhoppningsvis kommer till Sverige i slutet på september/ början på oktober kommer lite väl sent… Dessutom har de sagt att distributionen av vaccinet ut i landet kommer att ta tid och att de hoppas att de nått alla delar av landet i början av 2010?!Spännande ekvation…

Sen kan man ju fnula lite över över all den uppmärksamhet som detta ges. Visst några kommer onekligen att dö av viruset, det är ju oftast några ur riskgrupperna som redan har någon annan fösvagande sjukdom. Att de blir oroliga är fullt förståeligt och förhoppningsvis får de det skydd som behövs i tid. Självklart är det jättebra att det finns beredskap och vaccin, samt att man ser över hur man kan få samhället att fungera trots stor personal frånvaro.

Men hur ofta är det inte svältkatastrofer eller andra katastrofer i 3:e världen där otroligt många fler människor dör? Bara för att detta "hits closer to home" och dessutom drabbar *ve och fasa* oss välförskonade i västvärlden så nojar vi mer över det än över alla fattiga svältande människor som dör som flugor varje minut av varje dag. Mänskligt? Ja visst, man ser om sitt eget hus först, absolut ett mänskligt beteende, och vi hade ju dessutom den enorma turen i livets lotteri att födas på "rätt" ställe.

Men det skulle nog inte skada att lyfta blicken lite emellanåt, för att se saker ur ett annat perspektiv. Panepidemi eller inte, så är nog den kommande influensa vågen en droppe i havet jämfört med de levnadsförhållanden som finns på andra platser i världen.

18 000 barn dör VARJE DAG på grund av svält...

Det är så ofantligt många fler än de som kommer att avlida på grund av influensan. Väl värt en tanke tycker jag...



Dagens låt: Band Aid 2, Do they konow it´s... http://www.youtube.com/watch?v=i_oz1-2mq14

1 kommentar:

Pappa KJ sa...

Håller med till 100%.1958 hade vi en värre pandemi som hatte asiaten men då hade vi en radio med pgr 1.Nu har vi full mediatäckning över hela värden och reportrar som bara vill väcka sensation utan urskiljning.Svininfluensan-vilket namn-är som du säger i din blogg bara en mygga i universum ställd mot en enorm världssvält som aldrig verkar ta slut.Kramar.