Dagens låt:

lördag 29 augusti 2009

Kommunikation

Har nu gått vidare i studierna till att läsa om kommunikation. Ett otroligt intressant ämne…
Man kan ju aldrig icke- kommunicera och upp till 90 % av all kommunikation är ickeverbal. Allt man säger och hur man säger det är ett val och har ett syfte, en underliggande mening. Kommunikation kan tolkas på olika nivåer och det är här som det blir riktigt intressant. Vad säger personen egentligen?! Vad förmedlar han/hon mellan raderna i sin berättelse?! Otroligt intressant!
Ofta tänker man ju inte själv på dessa saker när man kommunicerar. Den inre dialogen har man ju med sig själv genom sina tankar och det är ju så självklart att man oftast inte reflekterar över vad man egentligen säger eller förmedlar. Det är oftast bara i ytterst känsliga situationer som man börjar väga ord och fundera på hur det uppfattas.

Det finns ju många kommunikations koder, exempelvis plagiat. Att plagiera någon är ju att indirekt säga att man tycker om den stilen som personen har, eller saken eller personen själv, eller att man kanske är avundsjuk på den personen och önskar att man kunde vara som den och därför plagierar i någon form av förhoppning om att känna sig lite bättre till mods och lite mer lik personen ifråga. I det sistnämnda fallet, så fungerar det ju faktiskt inte, för problemet handlar egentligen om något helt annat, nämligen plagierarens självkänsla, men det är ett helt annat ämne.
En av de viktigaste sakerna i kommunikation är att lyssna och att vara öppet nyfiken och vilja veta. Att inte döma och ha förutfattade meningar, för alla uppfattningar är subjektiva, alla har sin egen och ingen är sannare än någon annans. Men detta är allt annat än lätt, för att vara objektiv och lägga förutfattade meningar åt sidan är svårt. Vi har ju vår egen uppväxt, våra egna relationer och vårt eget liv som formar vår etik och våra värderingar. Men det är en träningssak och att vara 100% närvarande psykiskt är en bra start, att verkligen koncentrera sig på vad personen berättar och inte bara tänka på vad man själv vill säga härnäst.

I do need practice, that´s for sure! Jag är ju en sån där ordbubblare och dessutom spontan och aningens hetlevrad, så jag har en del att jobba med :) Men det är ju det som är att vara människa, att hela tiden utvecklas!

Det bästa man kan göra är att försöka vara sig själv, fast bättre!
Men visst är det härligt när man pratar med sin vän som tänker och tycker precis som en själv, kommunikationen blir så mycket enklare då, utan en massa missförstånd och feltolkningar. Och så kan man få sig en sån där ända in i själen härlig skrattstund så att man nästan kiknar – eller hur Nina?! *skrattar fortfarande* Det är en riktig sockerkick för själen och energinivån blir påfylld till 100%. Det är äkta vänskap det!!! Och ju äldre man blir ju mer inser man hur sant det faktiskt är att man bara ska samla på BRA vänner, de som ger en energi och värme och välja bort de som gör tvärtom.
Dagens låt: That´s what friends are for (till dig Nina *kram*)http://www.youtube.com/watch?v=RDX7aGGtoho

3 kommentarer:

Nina sa...

Har småfnissat för mig själv hela helgen! Vilken skratturladdning - jag var helt slut efteråt!
Din vänskap är ovärderlig!
KRAM NINA

Nina sa...

Men oj! Läste sista raden nu! TACK min fantastiska vän för att du tillägnar dagens låt till mig! *rörd o stolt*
KRAMAR I MASSOR!

Cilla sa...

Jag kommer också på mig själv med att småfnissa lite nu och då... Vilken otroligt rolig tillfällighet!!! Helt unbelieveble...
Kramisen