Dagens låt:

söndag 24 januari 2010

Kul (?) matematik och sura miner

Har nu börjat plugga min matte. Gjorde ett diagnostiskt test via nätet imorse och det gick JÄTTEBRA!!! Känner hur självförtroendet börjar komma krypandes :) Den första boken vi ska plöja är ”Lusten att lära” om matematik och den är faktiskt riktigt intressant. Visste ni tillexempel att vår inställning och attityd gentemot matematik grundläggs FÖRE skolåldern och vid skolstarten. (Förlåt Butter…) I början är så gott som alla barn ändå positiva till matematik och tycker att det är roligt, men runt ca årskurs 5 börjar det hända något, sen går det rejält utför för en del när det kommer till motivation, inställning och attityd. Personligen tror jag att det har mycket att göra med att matematiken blir så tråkig och bokbunden längre fram och i lågstadiet är det mycket praktisk matte med ”lek och lär”.

MEN… nu kommer det fina i kråksången: det finns INGENTING i läroplanerna som säger att matten MÅSTE läras genom böckerna i högre åldrar, tvärtom så UPPMUNTRAR man numer mer praktisk matematik, problemlösning och upptäckarglädje. Mmm, hänger ni med?! Alltså, jag har här hittat min RÄDDNING i matematiken: KUL praktisk matematik för alla!!!

Sessan har haft ett ruskigt humör efter en alldeles för sen kväll och natt hos bästisen. Det blir übertidig sänggång för den lilla damen idag. Lillprins vaknade med feber i natt, men är för stunden feberfri, så morgondagen får väl avgöra om han är dagisför.

Kloker har lyckats tappa bort sin väldigt viktiga lapp med lösenord och annat inför gymnasievalet. I skrivande stund letar hon buttert i slow motion igenom sitt rum efter den.

Hennes studievägledare påpekade bara FYRA gånger vikten av att hon höll reda på den och Kloker är en envis liten fröken, som likt Lillprins ”kan själv”, så därav var lappen i hennes eget förvar. Ja, och inte hjälper den sura minen heller, lappen kommer ju inte fram fortare för det… :) Det finns många små rara livsläxor som man kan lära sig på hemmaplan.

Våran 15 åriga gammelkatt har sträckt sig och haltar nåt så förfärligt när han legat och stelnat till. Men efter en stund i farten är han så gott som fit for fight igen. Vi avvaktar och ser om det har blivit lite bättre tills imorgon, annars blir det ännu ett besök hos veterinären. Vi har mängdrabatt där vid detta laget!

Såg faktiskt filmen om Järvsöfaks nyss och fick lite rysningar och fällde en tår. Det härliga med den framgångssagan är ju att det är den lilla människan som står bakom, som kämpat år ut och år in med avel och dålig ekonomi, men så plötsligt händer det, och det med besked! Blir glad ända in i själen av att tänka på det.

Dagens låt: Black Ingvars; Sudda, sudda... http://www.youtube.com/watch?v=jIcx5WMeKRA

Inga kommentarer: