Dagens låt:

torsdag 28 maj 2009

Familjen Klantielsson


Vi köpte vårt hus av familjen ”Klantielsson”. Värre hemmapulare får man leta efter. Nu har vi bott här i snart 4 år och fortfarande dyker det upp saker som får oss att både svära och förundras över deras totala okunnighet samt egenhändigt påkomna lösningar och beslut angående denna villa. Och, som ni vet är vi allt annat än händiga, men det vi, till skillnad från Klantielssons, har är hjärnor, munnar som kan ställa frågor och vett att inte vara sjukligt snåla när det kommer till saker som har med huset att göra.

Ja men hur svårt är det att fråga fackmässigt kunnigt folk om man själv inte vet istället för att chansa eller hitta på egna lösningar?!

Här kommer en liten hint om Klantielssons hemmapul:

De hade installerat en braskamin i vardagsrummet direkt på parketten utan vare sig bärande balkar eller gjuten platta under. Ovanpå den fanns en x ton tung murad skorsten! (Herr Klantielsson själv hade skrivit under sotarnas besiktning av densamma… ) Detta hade självklart gjort att braskaminen var sprucken invändigt samt att skorstenen läckte som ett soll. Parketten såg ut som en skateboardramp… både den och braskaminen är numer borttagna och ersatt med en täljstensugn med gjuten platta under samt nytt golv!

Herr Klantielsson är INTE elektriker men hade på lediga dagar roat sig med att göra nya ledningsdragningar i väggarna och använt sig av samma princip som när man väver mattor dvs. vi börjar med lite blått, skarvar in lite gulgrönt, sen tar vi lite brunt och jag tror minsann att det skulle bli snyggt om vi avslutar med lite vitt. Vår elektriker som fick dra om ALLT hade aldrig i sitt liv sett något värre!!!

Så gott som alla kranar och element samt övrig utrustning i liknande kategori var köpt på Rusta och herr Klantielsson själv hade pulat dit dem med egenhändigt påkomna metoder… Rörmokarna bara skrattade och bytte ut eländet.

På garage uppfarten hade Herr Klantielsson satt dit en lyktstolpe som redan när de fick tag på den hade sett sina bättre dagar. Den användes hela vinterhalvåret när de bodde här. Vår elektriker inspekterade den och kunde till sin förskräckelse konstatera att den inte var jordad!!!

Elektronikjobbet i garaget var om möjligt ännu värre än inne med löst hängande kabeltrassel överallt, även här helt ojordat.

När Telia kom hit och skulle kolla upp varför telefonjacken inte fungerade så visade det sig att de hade kaklat över ett av jacken i köket.

Herr Klantielsson hävdade att han nyligen dränerat runt huset, men när våra byggare tog hit en grävare för att göra det ordenligt med Platon mattor och rubbet, så fanns där inte ens ett endaste litet dräneringsrör i jorden, däremot hade herr Klantielsson grävt bort 1 dm gräs från husväggen runtom huset och lagt dit singel istället… (??!!)…

Herr Klantielssons egenhändigt byggda altan höll visserligen måtten för att inte behöva söka bygglov, men golvet var lagt med den tunnaste varianten av trallvirke och reglarna var alldeles för få och låg för långt isär så det var som att svikta runt på en trampolin när man gick på den. Den är numer förflyttad till baksidan och har fått många fler reglar under och på framsidan har vi den redan omnämnda glasverandan istället.

Inte konstigt att renoveringen av detta hus kostat mer än 4 ggr så mycket som inköpspriset…

Så till dagens lilla ”Klantielsson”: Vi skulle börja målartvätta garaget och sonen kliar sig i huvudet och säger att det är något som inte stämmer här. Bitvis, fäller färgen enormt och tvättvattnet blir alldeles rött. Det visar sig att Klantielssons har målat Falu rödfärg ovanpå den ursprungliga färgen som INTE var Falu rödfärg, så nu blir det till att byta panel på garaget också. *supersuck*

För såna som Klantielssons borde det vara huskörkort som gäller!!!!!!!!!!!!!

2 kommentarer:

Cathrine sa...

Vilka okunniga personer! Hade de ingen tanke på att de själva kunde drabbas av bakslag genom att inte ta in utbildat folk? Försäkringar gäller väl inte heller om man gör vissa jobb själv utan utbildning? Och att ge sig på det elektriska, vilka IDIOTER! Vilken tur att ni kom på det och kunde göra om det så det blev säkert. Lycka till med husmålning och panelbyte och jag hoppas ni slipper fler "Klantielssons". Det uttrycket kommer jag aldrig att glömma och kommer nog själv att använda det framöver, hoppas det är okej :p

Hälsn. Cathrine

Cilla sa...

Det är helt okej att köra på med uttrycket "Klantielsson" :) och jag hoppas som du att vi slipper fler incidenter av den sorten,men jag betvivlar att det blir så... Dagen till ära öser det ner här så just nu händer ingenting på vare sig panelbytes eller måleri fronten, men till helgen stundar bättre väder, så då... :)

Vänliga hälsningar Cilla