Dagens låt:

fredag 6 november 2009

Never ending story - TYVÄRR!!!

Intensiva dagar fulla av det mesta. Mycket konstigt som händer nu egentligen. Kloker tog saker och tolkningar i egna händer häromdagen vilket ledde till rejäla förvecklingar och personalen på högstadiet tycker nog allt annat än bra om oss familjehems föräldrar numer. Ibland blir man bara så trött, men det är bara att försöka reda i soppan så gott det går och sedan ta nya tag och gå vidare. *suck*

Grannen ringde ner och hade spännande nyheter att berätta, hon har inte samma dagstidning som vi… Väl där så fanns det nästan en helsida om att ett HVB hem som fick allvarlig kritik från länsstyrelsen i slutet på 2008 har nu fått allvarlig kritik igen av Länsstyrelsen. OCH för precis samma saker: OTILLÅTNA METODER, dvs, polisgrepp, rygglås, fasthållning mm. Denna gång hade man även använt sig av ett ”isoleringsrum” för en elev. Detta HVB hem har inget som helst tillstånd för dessa metoder och tillsynsmannen från Länsstyrelsen konstaterade det som vi alla andra redan förstått: Detta HVB hem har varken kunskap eller utbildning för att ta emot denna typ av elever så därför ska dessa elever skrivas ut därifrån och placeras på adekvata behandlingshem där man KAN och VET hur man jobbar med denna problematik och där det finns kunnig, utbildad personal som dessutom FÖLJER LAGEN! Föreståndaren för vården på HVB hemmet yttrade sig också i artikeln, men framstod som allt annat än ”smart” och kunnig, den raka motsatsen enlig mig: Hon hävdade att man tidigare valt att skriva ut dessa elever men att de då hamnar på gatan (???!!!) eller i tvångsvård eftersom kommunerna inte kan ta hand om dem… Jag säger bara det: HJÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄLP!!! Kanske är det delar av själva ledningen på detta HVB hem som är problemet?! Det hon sa är ju lite som om jag skulle säga: Ja, jag slår och låser in mina barn här hemma och visst det är emot lagen, men om jag inte gör det så kan de ju bli tvångsomhändertagna eller hamna på gatan, så då tycket jag att jag har all rätt i världen att fortsätta kränka dem här hemma. Hon sa egentligen att man kränker dem av välmening för att de inte ska bli värre kränkta någon annanstans. SKRÄMMANDE!!! Det som är mest skrämmande i det hela är att detta HVB hem har MÄNGDER av anmälningar på sig från flera års tid, de har nu på kort tid (äntligen) fått ALLVARLIG kritik från länsstyrelsen, men ingenting händer! Kan man inte från Länsstyrelsens OCH Socialstyrelsens håll bara se hur de resonerar?! Bara i resonemanget finns ju svaret; De har ju fortfarande inte över huvud taget förstått vad de gör fel!!! Ska man då få fortsätta att bedriva ett HVB hem för barn och ungdomar som redan mår jättedåligt när de kommer dit? Blir de hjälpta eller stjälpta?

Fast egentligen tror jag att det bara handlar om en enda sak: EKONOMI. HVB hemmet har redan dåligt rykte och därför svårt att få elever, bara de elever som är otroligt svårplacerade, som VETTIGA, KUNNIGA HVB hem anser sig sakna kunskap för att ta emot och därför med all rätt nekar, de hamnar då på detta HVB hem, som egentligen VET att de inte har kapacitet och kunskap för att ta hand om dessa elever, men det ger ju trots allt klirr i kassan, så varför inte?!

De farligaste vargarna är de som är hungrigast och en trängd varg slåss för sitt liv...

Det är väl kanske det som händer just nu, i sin kamp för profit och överlevnad tar HVB hemmet emot ännu svårare elever än tidigare och tja... detta kommer på så sätt bli just en never ending story om inte något till slut sätter stopp för idiotin! Var är dessa barns försvarare, de som placerade barnet där? Varför är det ens tillåtet för Kommuner att placera barn på HVB hem som fått allvarlig kritik?! Dessutom om och om igen... Saken är ju inte alls den att de "hamnar på gatan" om de skrivs ut från detta HVB hem, det kanske däremot blir ett dyrare alternativ för kommunen ifråga, men SO WHAT?! Alla barns lika värde, har ni glömt det??? Här verkar ju värdet bitvis vara NOLL!!!

Jag säger bara det: WAKE UP!!!

Detta är BARN vi pratar om, någons son, en pojke som redan farit illa i livet. Här sitter han och blir kränkt på ett HVB hem, ensammast i hela världen utan några som helst rättigheter, utom några utlåtanden om "allvarlig kritik". Vem ser och älskar dessa barn? Hur kan de överhuvudtaget känna kärlek i en sådan miljö?! Barnkonventionen har för länge sedan fattat det som gäller: Artikel 19. Varje barn har rätt att skyddas mot fysiskt eller psykiskt våld, övergrepp, vanvård eller utnyttjande av föräldrar eller annan som har hand om barnet.

En annan intressant sak som man verkligen kan undra över är: Artikel 12. Varje barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör henne/honom. Barnets åsikt ska beaktas i förhållande till barnets ålder och mognad. Vem lyssnar på dessa barn? När får de en chans att ytrra sig och när vågar de göra det? Självklart är de rädda för reprisalier om de säger något dumt om personalen till en tillsynsman. Men det finns ju MÅNGA barn och ungdomar som faktiskt kommit bort från HVB hemmet, varför gör inte Länsstyrelsen eller Socialstyrelsen en undersökning där man lyssnar på dem?! De har säkert massor att berätta om...

Och jag som står för detta, barnets totala okränkbarhet, mig väljer min chef att ignorera och frysa ut... It´s partly a sick and sad, sad world we live in ... Ans what´s missing is COMPASSION!
Dagens låt: http://www.youtube.com/watch?v=hyBPuu5XcyE